De vrouwen van Soestdijk

TENTOONSTELLING

Koningin Juliana, Anna Paulowna, Mary Stuart, Koningin-Regentes Emma, Anna van Hannover en Maria Louise van Hessen-Kassel waren vrouwen die de afgelopen eeuwen hun stempel drukten op Paleis Soestdijk. Maar het begint allemaal met Catharina Hooft, vrouw van de Amsterdamse burgemeester: zij maakt van de eenvoudige hofstede Soestdijk een aantrekkelijke buitenplaats.

Ten tijde van Mary Stuart wordt dit zomerverblijf aan beide kanten uitgebreid met een aanbouw. Ten slotte geeft de latere koningin Anna Paulowna huize Soestdijk vleugels: aan weerszijden worden de nu zo kenmerkende imposante colonnades gebouwd, die naar het tsarenpaleis uit haar jeugd verwijzen.

‘Hun invloed heeft geresulteerd in één van de meest interessante paleizen van Europa’, aldus Maya Meijer-Bergmans, eigenaar van Paleis Soestdijk. ‘De vrouwen die de afgelopen 375 jaar hun stempel drukten op het paleis en de tuinen hebben zó van de plek genoten – sommigen waren op slag verliefd’, vult curator Nicole Uniquole aan.

Historica Reinildis van Ditzhuyzen verrichtte het onderzoek bij de expositie. In de tentoonstelling zijn schitterende portretten en objecten te zien in sprookjesachtige ensceneringen. Voor historische stukken werkt de curator samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daarnaast zet Uniquole de verhalen van de vroegere bewoonsters kracht bij met ambacht, design en mode anno nu. ‘Mary Stuart had bijvoorbeeld een galerij van Delfts blauw met verse bloemen. De sensatie die zij daarbij voelde, willen we evenaren door een imposante installatie van het wereldberoemde Royal Delft te maken met de uitmuntende, duurzame kunstbloemen van Regina Floral Feelings.’

Ook andere gerenommeerde Nederlandse ontwerpers en kunstenaars luisteren de geschiedenis van het paleis op met hedendaagse objecten. Zo zijn er 3D geprinte glazen vazen te zien van Dirk van der Kooij, tonen Gemmy Woud-Binnendijk, Suzanne Jongmans, Frieda Mellema en Bas Meeuws hun fotografische meesterwerken, exposeert Edwin Oudshoorn zijn poëtische jurken, verrast Sebastiaan Brajkovic met gouden serviezen, geeft Luca Boscardin een kleurrijke knipoog met zijn grafische buitenbeelden en maken Marcel van Doorn en Joris Laarman indruk met een karakteristieke interieurobjecten. Alumni en studenten van het Hout- en Meubileringscollege geven blijk van hun kunnen met innovatief nieuw werk en hoogwaardige marqueterie.

Datum       16 december 2023
Tijd            10.30 uur inloop met koffie en gebak
                  11.15 uur aanvang rondleiding met gids
Duur          1,5 uur
Prijs           €15,00

Koffie en gebak is in de Oranjerie
Gids wacht de groep op bij de entree van het Paleis.

 

Bestellen

Tentoonstelling De vrouwen van Soestdijk
Datum16 dec 2023 10:30 - 12:45
Aanvang10:30
LocatiePaleis Soestdijk
AdresAmsterdamsestraatweg 1
Plaats3744 AA Baarn
OmschrijvingTentoonstelling De vrouwen van Soestdijk
BeschikbaarUITVERKOCHT
Leden tickets (max. 4) € 15,00 per ticket

Log in om een bestelling te plaatsen.

Inloggen

Evenement gegevens

Categorie:Evenementen
Club:Evenementen commissie
Datum:16 december 2023
Aanmelden: t/m 04 december 2023
Aanvang:10:30
Start:10:30
Eind:za 16 dec 2023 12:45
 
Locatie:Paleis Soestdijk
Adres:Amsterdamsestraatweg 1
Plaats:3744 AA Baarn

Telefoonnummer

020 524 27 93

Bereikbaarheid

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag:

09:00 - 14.00 uur


Woensdag gesloten